5 Aralık 2014 Cuma

"Kendine inan, Diyetisyenine Güven!"


Yine sonbahar kış ayları geldi.Havalar  kasvetli ve  yağmurlu. İnsanın içi daralıyor bu siyah havalarda. Bildiğin havadan nem kapıyor insan.   Her şey üstüme üstüme geliyor. İşler yolunda gitmiyor, uykularım bozuk. Sabah sürünerek kalkıyorum yataktan. Kahvemi içmeden kendime gelemiyorum. Ha bir de her gün çikolatam; yoksa mutlu olamam ki, enerjim düşer sonra.  

Yağmurlu havalarda canım evden bile çıkmak istemiyor. İş yerinde de, bir sürü sorun var zaten.  Dur bir bakayım buzdolabında pasta olacaktı. Ah  mümkün olsa da  girsem battaniyemin altına gömülsem; gün boyu yiyeyim, içeyim tv karşısında kolumu bile kaldırmayayım. Üff spor da neymiş şimdi, hele bir de bu yağmurda.  Ne yapayım çikolata yemeden mutlu olamıyorum işte. 
Cümlelerden bazıları tanıdık geldi mi ?
Gün içerisinde aklımızdan binlerce soru, düşünce geçiyor . Peki yemek yerken kendimize şu soruyu soruyor muyuz acaba.
Gerçekten aç mıyım ? Karnımı doyurmak için mi yiyorum, yoksa ruhumu doyurmak için mi ?
Duygusal boşluklarımızı yemek yiyerek çözme eğilimindeysek sorunlarımızı çözmek yerine kilo alarak bir yenisini daha ekliyoruz. Kısır bir döngüye hapsediyoruz kendimizi. Söyleyemediğimiz içimize hapsettiğimiz her sorunu yemek yiyerek  kendimizden geçip, kısa rahatlamalar yaşıyoruz.  Farkında olmadan yemek bağımlısı oluyoruz. Olayın vehametinin farkına vardığımızda, çözümü aç kalmada arıyoruz. Bağımlıyız ya hani, kesiyoruz tamamen yemeyi içmeyi gün boyu aç bırakıyoruz kendimizi. İşkence çekersek ızdırap duyarsak sanki kilo vereceğiz. Ye ızdırap çek, aç kal ızdırap çek. İlla bir zorluk yaşamak lazım. Aldın madem o kiloları azıcık canın yanmadan veremezsin.
Halbuki, olayı bu kadar zorlaştırmaya gerek yok.
*Önce şunda anlaşalım diyet yapmak aç kalmak değildir.
*Diyet bir disiplin işidir ama disiplin acı çekmek değildir.
*Kurallar mutlaka olmalı ama bu kuralları koyarken kendinize karşı acımasız olmayın.
*Yemek yeme krizleriniz ne zaman olduğunu iyi belirleyin. Sinirliyken, üzgünken, tedirginken. ?
*Kendinizi depresif ve mutsuz hissediyorsanız bunun sebebi vitamin eksikliği olabilir. Mutlaka bu konuda doktorunuzdan yardım alın.
*Kilo verebileceğinize mutlaka ama mutlaka inanın. İnanmadığınız bir şeyi gerçekleştirmeniz çok zor.
*Bu süreçte size yardımcı olacak diyetisyeninizin sözlerine mutlaka kulak verin.
*Diyetisyeninize geçirmiş olduğunuz rahatsızlıkları varsa kronik hastalıklarınızı, kullandığınız ilaçları mutlaka söyleyin.  Sizin için önemsiz gibi görünen bir konu kilo almanızda önemli bir etmen olabilir.
*Hedefleri koyarken sizi zorlayacak hedefler yerine basit ve uygulanabilir hedefler koyun. Mesela bir haftada 5 kilo vermek  yerine sağlıklı olarak 1 haftada 1 kilo vermek
* Ya hep ya hiç kuralını uygulamayın. Genelde düzenli bir şekilde  sağlıklı beslenip çok kaçamak yapmak sizi psikolojik olarak rahatlattığı için diyeti yapmanızı kolaylaştırabilir.
*Unutmayın insansınız sizin de zaaflarınız var. Abartıya kaçmamak kaydıyla arada ufak kaçamaklar olabilir.
* Hiç bir zaman  bir sağlık sorununuz olmadığı sürece, kendinize bir yiyeceği yasaklamayın.
*Klişe de olsa son olarak “asla asla demeyin ” :)

http://www.fazlakilo.com/kendine-inan-diyetisyenine-guven.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder