13 Aralık 2014 Cumartesi

Diyet Yaparken Kabız Oluyorum!

Kabızlık her yaştan insanı etkileyen bir sağlık problemidir. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülür.
Kabızlık nedenleri  :
1- Barsakta tıkanıklık yapan hastalıklar,
2- Diyabet, tiroid hastalıkları,
3- Sinir ve kas hastalıkları,
4- İlaçlar,
5- Yeme içme alışkanlıkları,
6- Hareketsizlik,
7- Stres,
8- Düzenli tuvalet alışkanlığı olup olmaması.
Peki, diyet yaparken neden kabız oluruz ?
  Herhangi bir sağlık probleminiz yok ve çok düzenli bir boşaltım sisteminiz var, fazla kilolarınızdan kurtulmak için bir diyet programına başladınız, akabinde kabızlık  yaşıyorsunuz. Bu tablo belki de diyet yaparken başınıza geliyor. Aslında doğru diyet programı ile çok nadir yaşayacağınız bu sorunun  birkaç nedeni olabilir.
1- Yaptığınız diyet tek tip bir diyet olabilir.
Sadece protein ağırlıklı bir diyet uyguladığınızda kabızlık yaşamanız çok doğal. Yeterli miktarda su içseniz bile sebze ve meyveleri kullanmadığınız için lif alımınızı kısıtladığınızdan bu sizi kabız yapar.
Öneri : Sizin için yazılmamış, tek tip diyetlerden uzak durun. Mutlaka yaşam tarzınıza, yaşınıza ve gereksinimlerinize uygun bir diyet programını Diyetisyeninizin düzenlediği şekilde onun kontrolünde devam ederek uygulayın.
2- Çok katı bir diyet uyguluyor olabilirsiniz.
Bir haftada 4-5 kg gibi aşırı katı listeler uyguladığınızda da bunu yaşamanız normal . Çünkü yeterince yemek yemediğinizden boşaltım sıklığınız her günden haftada 2-3’e düşer.
Öneri: Önemli olan hızlı kilo vermek değil sağlıklı ve kalıcı kilo kaybı sağlamak. Aşırı kısıtlamalar uzun süreli yapıldığında istemediğiniz bazı sorunlara yol açabileceği gibi diyete tahammülünüzü de azaltır.
3- Diyette aşırı yağ kısıtlaması
Eğer her şeyi haşlayarak yemeğe başladıysanız, her şeyin light olanını tercih ediyorsanız. Yeterli miktarda yağ alamadığınız için de, bağırsaklarınız çalışmıyor olabilir.
Öneri: Diyet yapmak demek, yağsız, tatsız, tuzsuz yemek değildir. Hem lezzetli, hem de sağlıklı yemek tarifleri için diyetisyeninizden yardım alabilirsiniz.
4-Çok yoğun stres altında olabilirsiniz.
Kilo vermek sizin için ölüm kalım savaşı haline geldiyse, her gün tartılıyorsanız. Uyandığınızda, yolda yürürken, otururken sürekli aklınızda kilo vermek varsa strese bağlı bir kabızlık sorunu yaşıyor olabilirsiniz.
Öneri: Fazla kilolardan kurtulmak, daha sağlıklı olmak, güzel bir vücuda, ince bir bedene sahip olmak özellikle biz bayanlar için çok daha önemli. Tabii ki, kilo verip vermediğimizi merak etmek, bunu makul oranlarda düşünmek normal ama aşırıya kaçmadan. Tartılma sıklığımızı hergünden haftada bire düşürmek bile bizi rahatlatabilir.
Stresi azaltmak için; herhangi  bir sağlık problemimiz yoksa veya ilaç kullanmıyorsak:
Rahatlatıcı etkileriyle bilinen melisa, yasemin, kantaron tarzı bitki çaylarından yardım alabiliriz.
Sağlıklı bir bağırsak sistemi için;  kefiri diyetimize ekleyebiliriz.
Ayrıca kefir bağışıklık sistemimizi de güçlendirmeye yardımcı olacaktır.


http://www.fazlakilo.com/diyet-yaparken-kabiz-oluyorum.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder