22 Nisan 2015 Çarşamba

Sağlıklı yiyeceklerle karaciğer koruma altında


Son yazımda detoks diyetlerin uzun vadedeki zararlarından bahsetmiştim. Bu yazımda vücudumuzun doğal detoks sağlayıcısı karaciğerimizi korumak için nelere dikkat etmeliyiz, kısa kısa onlara değineceğim.

* Yüksek sülfür içerikli besinler: Gıdalar, çevresel faktörler ve ilaçlarla vücudumuza giren kimyasalların vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
-Soğangiller:Taze sarımsak,taze soğan, arpacık soğan, pırasa
-Baklagiller :Kuru fasulye, mercimek, barbunya,nohut
-Yumurta:Sülfür içeriğinin yanı sıra, içerisindeki kolin, B12, metiyonin karaciğerden yağ ve safra akışını kolaylaştırır.

*Suda çözünen iyi lif kaynakları: Diyetin lif içeriği fazla olduğunda, özellikle suda çözünür lif kaynakları safra salgısını artırır.
-Armut: İçerisindeki C vitamini karaciğeri korur, detoksifikasyonu destekler.
-Elma: Lif içeriği ve antioksidan özelliğiyle, karaciğerin normal fonksiyonlarını yerine getirmesinde yardımcı olup, zararlı toksinlere karşı vücudu koruyup, vücuttan atılma sürecini hızlandırır.
-Yulaf ezmesi: Lif kaynaklarından biri olması dışında,içerisindeki B6 karaciğerden yağ ve safra akışını kolaylaştırır.
-Baklagiller: Lif içeriğinin yanı sıra, karciğer için önemli olan folik asit yönünden de zengindir.

*Sebzeler : Sülfür içeriği yüksek sebzeler yani C vitamini, E vitamini, folik asit ve beta karotenden zengin sebzeler.
-Brokoli; içerisindeki C ve E vitamini sayesinde karaciğeri korur ve detoksifikasyonu destekler.
-Brüksel lahanası
-Lahanagiller
-Enginar; Safra akışını uyararak, karaciğerin toksinlerden arınmasına yardımcı olur.
-Pancar; C vitamini kaynağı. İçeriğindeki kalsiyum ağır metaller ve diğer zehirli bileşiklerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
-Havuç; içerisindeki beta karoten karaciğeri korur, detoksifikasyonu destekler.
-Karahindiba; C vitamini kaynağı. İçeriğindeki kalsiyum ağır metaller ve diğer zehirli bileşiklerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

*Baharatlar
-Zerdeçal : Zencefilgillerden.Safra artırıcı etkisiyle karaciğerden toksinlerin uzaklaştırmasına yardımcı.
-Tarçın: Kalsiyum ve zengin besin lifi içeriğiyle karaciğer sağlığını korur.
-Meyan kökü: Karaciğerdeki hücre tahribatını gidererek, iyileştirici etkisi bulunmaktadır.

*Süt Grubu
- Süt, yoğurt, peynir (Yarım yağlı olanları tercih edilmeli):
İçeriğindeki kalsiyum, B12, metiyonin toksik maddelerin uzaklaştırılmasında yardımcıdır. Metiyonin eksikliğine bağlı karaciğerde yağlanma olabilmektedir.

UZAK DURMAMIZ GEREKENLER
*Alkol : Karaciğerin en büyük düşmanı.
*Doymuş yağ: Hayvansal içerikli yiyecek tüketiminizi azaltarak, diyette doymuş yağ oranını azaltabilirsiniz.
*Rafine şeker : Diyetinizden tamamen çıkaramıyorsanız, kullanım miktarını azaltabilirsiniz.
*Fazla tuz tüketimi : Özellikle karaciğer hastalıklarında vücutta oluşan ödemler nedeniyle uzak durulmalı.Bunun içinde fast food yiyecekler, konserveler, işlenmiş etler, şarküteri ürünleri, hazır çorba ve et suyu tabletleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder