6 Haziran 2015 Cumartesi

ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRMEDEN KALICI KİLO VEREMEZSİNİZ




Fazla kilolarınızın nedeni hormonel nedenler değilse alışkanlıklarınızı gözden geçirmekte fayda var.


Size göre çok sıkıntı olmayan bir alışkanlığınız kilo almanızın asıl sebebi olabilir. Diyet yapmaya başlamadan önce birkaç soruyla yanlış alışkanlıklarınız neler onları bulmaya çalışalım. Kalemi kağıdı elinize aldıysanız başlıyoruz.


1- Uyku düzeniniz : Gece kaçta yatar sabah kaçta kalkarsınız?


2- Öğün düzeni, yemek yeme saatleriniz düzenli midir?

3- Kahvaltı yapıyor musunuz? Saat kaçta ?

4- Yemekleri yeme süreniz ?

5- Günlük çay, kahve tüketiminiz ne kadar?

6- Günlük asitli içecek veya meşrubat tüketiminiz ne kadar?

7- Günlük su tüketiminiz ne kadar?

8- Gün içerisinde attığınız adım sayısı kaçtır?


Cevaplar:

1-Dikkat ettiyseniz kaç saat uyuyorsunuz demedim. Çünkü kaç saat uyuduğunuzdan çok kaliteli bir uyku uyuyup uyumadığınız önemli. Gece 23:00-03:00 arasındaki zaman aralığını uyuyarak geçirmeye özen gösterin. Eğer uyku bozukluğunuz varsa bu konuda bir uzmandan yardım alın.

2- Her gün aynı saatte yemek yemek metabolizmanızı hızlı çalıştırır. Öğün atlayarak daha az kalori almaya çalışmak kilo vermenizden çok almanıza sebep olur.

3- Uzun açlıklara bağlı olarak kahvaltı yapmayanlar yapanlara göre daha kiloludur. Kahvaltının saati gibi içeriği de önemli. Tek tip poğaça, simit yerine içinde hayvansal ve bitkisel besinlerin bir arada bulunduğu daha dengeli kahvaltılar hazırlamaya çalışın.

4- Yemeği ne kadar yavaş yerseniz doygunluk hissinin oluşması için kendinize zaman tanımış ve yiyecekleri daha kolay sindirip, hazmetmiş olursunuz. Yemek sırasında yavaşlayabilmek için lokmanızı yutunca, yemek yediğiniz kişiyle sohbet etmeye çalışın. Çatalı, kaşığı arada masaya bırakıp yemeğe ara verin.

5- Eğer demir eksikliği anemisi gibi bir sorununuz varsa çok fazla çay- kahve tüketmenizi önermem. Ayrıca fazla tüketilen çay- kahve ile alınan kafein uyku bozukluklarına yol açtığı için kilo almanıza sebep olabilir. Şeker kullanımı varsa fazladan kalori almanıza neden olur.

6- Asitli içeceklerin içerisindeki şeker ve kafein, meyve sularının içindeki şekerler nedeniyle tüketiminize dikkat edin. Her gün düzenli bir tüketim varsa azaltın veya hiç kullanmayın.

7-Diyetlerin olmazsa olmazı su; yaşam kaynağımız olduğu için önemli. Sadece zayıflamak amaçlı değil her zaman su kullanımınıza özen gösterin. Vücudumuzdaki birçok biyokimyasal süreçte yer alan suyu içmeyi sevmiyorsanız, diyetin ilk günü 3 litre su içmeye çalışıp kendinize eziyet etmeyin.

Haftalık hedefler koyarak su kullanımınızı artırmaya çalışın. Eğer günde 2 su bardağı su içiyorsanız ilk hedef günlük 6 su bardağına çıkmak olsun. Bu sayede hem zorla kendinize bir şey yaptırmış olmazsınız hem de alışkanlıkları değiştirmek için kendinize zaman tanımanız olumlu yönde sizi motive eder.

8- Günlük adım sayısı olarak önerilen 10000 adımı kendinize hedef olarak koyun. Kaç adım attığınızı adım sayar veya akıllı telefonlarda bulunan programlar kullanarak öğrenebilirsiniz. Sadece güzel havalarda değil yağmurlu ve soğuk günlerde evde yapacağınız egzersizlerle fiziksel aktivitenizi artırabilirsiniz.


  Alışkanlıklar kimi zaman çabuk kazanılıp zor vazgeçilir. Hayatın hiçbir bölümünde kendinize karşı çok acımasız davranmayın. Aşırı katı kurallar yerine, uygulanabilir kurallar koymaya çalışın. Bu sayede 3 gün diyet yapıp 5 kilo verip bir hafta sonra bu kiloyu almak yerine, yaşam boyu sürdürülebilir sağlıklı kilonuzda olmayı başarabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder