10 Nisan 2015 Cuma

Detoks diyetler hakkında bilmeniz gerekenler;





Son zamanların en popüler diyetleri arasında "detoks diyetlerini" görmek mümkün. Bu diyetler genellikle; gün boyu sadece sebze ve meyve sularından oluşan, hayvansal proteinin kısıtlandığı sıvıya dayalı diyetlerdir. Gerçekten bu diyetlerle "sağlıklı kilo vermek "mümkün mü ona bir bakalım.

Detoks; detoksifikasyon : Vücudumuzda oluşan metabolik süreçlerin sonunda, vücudumuza giren yiyecek ve içecekler, soluduğumuz hava zehirli kimyasalların oluşmasına neden olur. Vücudumuzun en büyük organı olan karaciğerin en önemli görevi detoksifikasyon yani vücudumuzda oluşan ve dışarıdan aldığımız zararlı kimyasalları vücuttan atmaktır. Kısaca içsel ve çevreden gelen zehirli kimyasalların vücuttan uzaklaştırılması işlemidir diyebiliriz.

Sağlıklı bir karaciğere sahip olduğunuzda karaciğeriniz görevlerinden biri olan detoksifikasyon işlemini yerine getirmekte zorlanmayacaktır. Ancak yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda metabolik süreçler yanlış gitmeye başlar ve vücutta oluşan zararlı kimyasalların türü ve düzeyleri artar.

Sağlıklı olmanın olmazsa olmazı "sağlıklı beslenme" ile karaciğer sağlığınızı da koruyabilirsiniz.
Peki sağlıklı beslenme neydi? Bireylerin yaş,cinsiyet ,özel durumlarına (hastalık, gebelik, emziklilik) ve yaşam tarzına uygun yeterli ve dengeli beslenmesine sağlıklı beslenme diyoruz.

Detoks diyetlerine dönecek olursak :
*Bütün bir gün sadece sebze ve meyve suları içerek uyguladığınız bu programlar uzun vadede b vitaminleri, demir, çinko, kalsiyum gibi mineral eksikliklerine yol açabilir.
*Bu şekilde verdiğiniz kilolar kas ve su kaybıdır. Uzun dönemde halsizlik, yorgunluk şikayetleri oluşabilir. Yağ kaybı olmadan sağlıklı bir kilo vermekten söz etmek mümkün değildir.
*Hipotroidiniz varsa, içtiğiniz lahana suyunun faydasından çok zararını görürsünüz.
*Birkaç günlük " detoks diyetleri" sonucunda hızlı verdiğiniz kiloları, beslenme alışkanlıklarınız değişmediği sürece geri almanız kaçınılmaz. Sağlıklı kilo vermede amaç 1-2 günlük kilo kaybı değil, sürekli ve kalıcı kilo kaybı sağlamaktır.
*360 gün kızartma ve fast- food ağırlıklı bir beslenme tarzına sahipseniz 4-5 günlük diyetlerle vücudunuza veya karaciğerinize verdiğiniz hasarları düzeltmeyi beklemeyin.
*Karaciğerinizin işlevini iyi bir şeklide yapmasını istiyorsanız günlük düzenli uykunuzu alın. Özellikle gece 23:00-03:00 aralığında uyuyun.
*Zamanınızı, enerjinizi ve paranızı; yaş, cinsiyet ve gereksinim göz etmeden tek tip beslenme programı içeren ister "detoks " ister "elma" ister "havuç diyeti" adı altında uygulan diyetlerle boşa harcamış olursunuz.

Sağlıklı zayıflamak için doğru yiyecekleri yiyip, içmenin yanı sıra yaşam tarzımıza, uyku düzenimize ve günlük fiziksel aktivitemize de dikkat etmeliyiz. Bu minvalde reçete diyetler yerine her zaman söylediğimiz gibi beslenme uzmanınızın size göstereceği yöntem ve metotlarda kendinize ait ve kişisel bir beslenme- diyet programı oluşturursanız; anlık ya da kısa süreli değil ömürlük bir kilo ve beslenme düzenine ulaşmanız kaçınılmazdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder