3 Ocak 2015 Cumartesi

Davetlerde Yapılan Kaçamaklar


Yemek yemek karın doyurmanın dışında sosyal hayatımızda oldukça önemli bir yer tutar. Sevincimizi, hüznümüzü yemek yiyerek yaşarız. Evlenince düğün yemeği veririz, bebek diş çıkartır diş bulguru yaparız, cenazemiz olur helva dağıtırız, mevlid okutup arkasından pilav dağıtırız, dileğimiz olur pişi dağıtırız, lokma döktürürüz. Acı ve sevinçle iç içe geçmiştir yemek. Mutlu olunca da yeriz, üzülünce de.
   Günlük hayatımızda da çalışma hayatımız veya sosyal statüden dolayı sık sık davetlere, özel iş yemeklerine veya aile-arkadaş arasında yemekli davetlere katılmamız gerekebilir. Kilo alırım korkusuyla evinize bile almadığınız envai çeşit yemekle imtihanınız başlar. Hadi sabrettik diyelim, etraftakiler rahat bırakmaz” Niye yemiyorsun?, beğenmedin mi yoksa?, gibi sorularla “ay hatırım için ye, ellerimle yaptım, o kadar zahmet verdim, lütfen ye” gibi ısrarların ardı arkası kesilmez. Ev sahibi ısrarcıdır, haklıdır da kendi açısından o kadar zahmet vermiştir, bir lokma yediğinizi görmeden sizi bırakmaz. Tam da bu ısrarların üstüne  hele bir de “ben diyet yapıyorum” derseniz yandığınızın resmidir. İdeal kiloda olduğunuzdan tutun da, bugün bozarsan bir şey olmaza kadar sürer konuşma.
Peki biz böyle günlerde ne yapmalıyız.
*Gün boyu beslenme programına sadık kalın. Nasıl olsa davet var, orda yerim diyip bütün gün aç gezmeyin.
*Mümkünse evden çıkmadan ufak bir şeyler atıştırın, bakın bu çok önemli karnınızı doyurmayın atıştırın. Az bir çorba veya bir bardak süt, yoğurt veya ayran gibi.
*Davette mümkünse kendi tabağınızı kendiniz hazırlayın. Eğer böyle bir imkan yoksa tabağınızı biriyle paylaşın.
*Kendinize göre bir limit belirleyin, tabaktaki her şeyi yemek zorunda değilsiniz.Arta kalanları bitirmeye çalışmak yerine isterseniz daha sonra yemek için veya evdekilerle paylaşmak için çantanıza alabilirsiniz.
*Ayakta atıştırmak yerine oturarak yemeye çalışın. Oturmak doyduğunuzu anlamanız konusunda yardımcı olur.
* Bol bol arkadaşlarınızla-dostlarınızla sohbet edin. Konuşurken yemek yiyemeceğiniz için, daha az yersiniz.
* İçecek olarak mümkün olduğunca su tercih edin. Sıcak bir yaz günüyse ayran da iyi bir tercih olabilir.
*Mutlaka ama mutlaka ev sahibini övücü sözlerde bulunun. Özellikle yaptığı yemeklerin lezzetini çok beğendiğinizi belirtin, hatta tariflerini isteyerek ev sahibini onore edin.
  Unutmayın; kilo vermek  sosyal hayatınıza ara vermek değildir, kilo vermek beslenme alışkanlığınızı bir düzene sokarak kaliteli yaşamak için bir adım atmak demektir.


alıntı: http://www.fazlakilo.com/davetlerde-yapilan-kacamaklar.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder