Bir diyetisyen olarak yaşam tarzıma,
yediklerime ve uyku düzenime mümkün olduğunca dikkat etmeye
çalışıyorum.Danışanlarıma uygulanılabilir ve hayatlarını
kolaylaştıracak önerilerde bulunuyorum. Eğer özel bir sağlık
sorunları yoksa listelerinde bir yiyeceği yasaklamıyorum. Ancak
son zamanlarda gözlemlediğim ben bu kadar bonkörken danışanların
kendilerine yasaklar koyması. "Hiç ekmek yemedim diye söze"
başladı bir danışanım "Neden, listenizde vardı ama"
dediğimde "Televizyonda ekmek yemeyin" diyorlar dedi.
Kafası karışmış, ekmeğini yemezse daha fazla kilo
verebileceğini düşünmüş. Düşündüğü gibi de olmuş
aslında, evde tartıldığında 1 haftada 2 kg vermek çok mutlu
etmiş onu. Ölçümünü yaptığımızda ise , tam da
düşündüğüm gibi verdiği kiloyu kas ve su olarak vermiş
olduğunu gördük, istediğimiz yağ kaybını elde edememişiz.
İlk kez gelen bir danışan da, her
yolu denediğinden bahsediyor. "Ekmeği hayatımdan çıkardım
ama kilo veremedim" diyor. Buna benzer birçok örnekle
karşılaşır oldum son zamanlarda. Bunun nedeni ekmeği bir öcü
gibi gösteren zihniyet.
"Ne çektin be ekmek"
demekten kendimi alamıyorum. Kilo verememenin tek suçlusu sen
oldun. Halbuki biz sağlıklı beslenenler biliyoruz ki, yeterli ve
dengeli beslenmenin olmazsa olmazısındır sen.
Ekmek Nedir?
Günlük enerjimizin büyük bir
çoğunluğunu karbonhidratlardan karşılarız. Süt, yoğurt gibi
hayvansal kaynaklar da karbonhidrat içerse bile en zengin
karbonhidrat kaynağı ekmek, makarna, bulgur, buğday, pirinç gibi
tahıl grubudur. B12 hariç bütün b vitaminlerini içerdiğinden
özellikle sinir sisteminiz için oldukça faydalıdır. Posa içeriği
yüksektir. Eğer hareketli bir yaşantınız varsa veya sporcuysanız
karbonhidratları hayatınızdan çıkarmak pek de akıllıca bir
seçim değil.
Ne Kadar Ekmek?
Gereksinimler yaşam tarzınıza,
cinsiyetinize ve özel durumlarınıza göre çeşitlilik gösterir.
Yetişkin bir kadın yaklaşık 6
porsiyon ekmek grubu (ekmek, makarna, bulgur, çorba )
tüketebilecekken, gebelik,emziklilik gibi durumlarda 10-11 porsiyona
çıkabilir.
Hangi Ekmek ?
Elbette yediğiniz ekmeğin miktarı
gibi çeşidi de önemlidir.
Rafine edilmemiş undan yapılmış tam
buğday ekmeği, çavdar ve ruşeymli ekmeği vitamin, mineral
dengesi ve tok tutucu özelliğinden dolayı kullanmamız daha
faydalıdır.
İster kilo vermek, isterse sağlıklı
beslenmek için; doğada (özellikle bizim coğrafyamızda) yetişen
ve üretilen tüm besin guruplarından uzmanların belirlediği
ölçülerde ve düzende tüketmek; hem bedenimize hem de toprağa
karşı saygımızın göstergesidir.
http://www.fazlakilo.com/ekmek-yemekten-korkmayin.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder